Wetenschappelijke naam: Myrmica rubra
Nederlandse benaming: rode steekmier
Verspreidingsgebied: Europa
Kleur van de mier: oranje roodachtig
Moeilijkheidsgraad: 2.5/5
Afmeting koningin: 6-7 mm
Afmeting werkster: 4-5 mm
Afmeting soldaat:/
Temperatuur: 20 tot 25 graden
Optimale temperatuur: 24-25 graden
luchtvochtigheid nest: 50 tot 70%
luchtvochtigheid buitenwereld: 30 tot 50%
Winterrust: eind oktober-maart op+- 10 graden
Groeisnelheid: 3/5
Uitgroeien tot aantal werksters: +- 20.000 werksters
Onderfamilie: Myrmicinae
Stichting: semi-claustraal
Kolonie vorming: polygyne (kunnen meerdere koninginnen per nest hebben)
Voeding: insecten zoals, fruitvliegen, redrunners, krekels, meelwormen, buffalowormen, dubia’s. Suikers zoals, beetlejelly, byFormica sunburst ant nectar, honingdauw etc..
Voedsel behoefte: normaal
Vanaf hoeveel werksters naar een nest: 50+
Aanbevolen nest type: natuurlijke setup, houten nest
Myrmica rubra
Onze mieren
Welke mierensoorten zou je graag in ons assortiment willen?
De Myrmica rubra, of rode steekmier, zet je in vuur en vlam
Deze veelvoorkomende en fraaie rode steekmier is afkomstig uit de onderfamilie van de Myrmicinae. De eerste wetenschappelijke benaming van deze miersoort komt uit 1758 (Linnaeus). Deze miersoort is zo veelvoorkomend, omdat hij in bijna elk type habitat kan gedijen. Enkel de zeer droge en warme gebieden lijkt hij te vermijden, net als gebieden met lage en vrij beperkte vegetatie. In een open habitat met hoge planten en kruidlaag zal de soort al gauw met ruim 100 nesten per 100 vierkante meter vertegenwoordigd zijn. De Myrmica rubra deelt zijn leefgebied in veel gevallen niet met andere miersoorten. Het meest geschikt voor de rode steekmier zijn bosranden en meer vochtige graslanden, ook in Nederland.
Nesten van de Myrmica rubra
Op 100 vierkante meter kom je al snel ruim 100 nesten tegen. Per nest heeft de rode steekmier meerdere functionele koninginnen (maximaal 600) op een populatie van tot wel 20.000 werksters. De rode steekmier steekt, zoals de naam al aangeeft en zal bij verstoring van zijn nest al snel agressief in de aanval aangeeft. Op de huid kan dit leiden tot pijnlijke steken. Maar gelukkig zijn rode steekmieren heel vriendelijk als je ze met geduld en liefde benadert.
Waar vind je deze rode steekmier?
Zowel in Nederland als in Vlaanderen is de rode steekmier bijna overal te vinden. Myrmica rubrais vooral heel effectief in het snel koloniseren van nieuwe gebieden, zoals in tuinen en parken. In een gewone Nederlandse tuin kun je al snel een grote kolonie tegenkomen. In de grotere bossen heeft de rode steekmier concurrentie van de Myrmica ruginodis, oftewel: de bossteekmier. Het komt nogal eens voor dat de rode steekmier door de bossteekmier wordt verdrongen. De rode steekmier steekt met een angel, net als een wesp of bij. Dit orgaan heeft de vorm van een sabel en bevindt zich in een zijde aan het achterlijfje. De angel van de Myrmica rubra is volledig hol. Hierdoor kan gif vanuit de mier in de steekwond bij het ‘slachtoffer’ lopen. Bij mensen is dit gif onschuldig. Wel zal het een korte tijd voor jeuk en wat irritaties zorgen. Sommige mensen zijn echter allergisch. Bij hen zullen de steken tot een dag of tien zichtbaar blijven.
Angel van de steekmier
De rode steekmier steekt met een angel, net als een wesp of bij. Dit orgaan heeft de vorm van een sabel en bevindt zich in een zijde aan het achterlijfje. De angel van de Myrmica rubra is volledig hol. Hierdoor kan gif vanuit de mier in de steekwond bij het ‘slachtoffer’ lopen. Bij mensen is dit gif onschuldig. Wel zal het een korte tijd voor jeuk en wat irritaties zorgen. Sommige mensen zijn echter allergisch. Bij hen zullen de steken tot een dag of tien zichtbaar blijven.
Hoe algemeen is de rode steekmier?
Van alle miersoorten is de rode steekmier de op één na meest voorkomende. In Zuid-Limburg komt de rode steekmier zelfs vaker voor dan de wegmier. Het nest van de rode steekmier zal zich vaak in de grond bevinden, maar het kan ook bovengronds. Geliefde plekjes zijn onder stenen, in holle taken, onder de schors van vermolmd hout of juist tussen plantenwortels. Rode steekmieren zijn behalve harde werkers ook echte levensgenieters en avonturiers.
Het fysiek van de rode steekmier
Steekmieren behoren tot de categorie knoopmieren. Dat houdt in dat er tussen het achterlijf en het borststuk twee knoopvormige deeltjes bevinden. De kleur van de mier kan verschillen van typisch rood tot bruinrood. Het eerste lid van de voelspriet is lang en heeft een lichte buiging. De rode steekmier onderscheidt zich onder andere van de bossteekmier om het feit dat dat de voorste knop vrijwel glad – en niet geribbeld – is. Ook heeft de rode steekmier kortere stekels op de achterzijde van het borststuk. Rode steekmieren staan bekend om het feit dat ze bladluizen melken. Er wordt soms in symbiose geleefd met de rupsen van het blauwtje.