Informatie

Het starten van een mierenkolonie, Messor barbarus

Het verzorgen van jouw eerste mierenkolonie!

Basis informatie Messor barbarus

Wetenschappelijke naam: Messor barbarus
Verspreidingsgebied: Middellands zeegebied, voornamelijk Zuid-Europa
Moeilijkheidsgraad: 1.5/5
Grootte koningin: 14-16mm
Grootte werksters: 3-8mm
Grootte soldaten: 8-15mm
Winterslaap: begin november-februari op 15 graden
Groeisnelheid: 2/5
Temperatuur: 21-29 graden
Optimale temperatuur: 25-27 graden
Aanbevolen nest type: ytong/acryl
Dieet: voornamelijk zaden, insecten, suiker vloeistoffen 

Messor barbarus is een soort uit de onderfamilie Myrmicinae. Ze worden ook wel de oogstmier genoemd. omdat ze bekend staan om diverse soorten zaden aan te nemen en deze te malen tot een papje wat ze dan aan de larven en de koningin voeren. Ze zijn redelijk makkelijk, stellen weinig eisen aan hun omstandigheden wat hun een ideale soort voor geduldige beginners maakt. Wel is het zo dat ze stressgevoelig zijn, met name voor trillingen. Zorg er dus voor dat ze op een rustige plaats staan (niet naast een deur bijvoorbeeld)


Inhoud van de starterset


– Messor Barbarus mierenkolonie
Een koningin en een paar eerste werksters (nanitics)
– Watten
Om bijvoorbeeld een nieuwe reageerbuis klaar te maken, ook handig om een klein stukje te gebruiken voor het aanbieden van vloeistoffen (geen verdrinkingsgevaar)
– Anti uitbraak setje
Een speciaal ontwikkelde preventie om mieren binnen in de buitenwereld te houden. Goed schudden voor gebruik!
– Voer spuitje
Handig om het suikerwater toe te dienen in kleine hoeveelheden.
– Reageerbuis buitenwereld
Buitenwereld voor de mieren waar ze voedsel halen, en afval wegbrengen.
– 5x reageerbuis 16 x 150 mm
Extra reageerbuizen, voor uitbreiding, en / of vervanging indien de huidige vervuild is of het waterreservoir er van leeg is.
– Zadenmix 10 gram
Een speciaal samengestelde zadenmix voor startende mierenkolonies.
– Suikerwater, in de koelkast bewaren!
Vloeibaar suiker water
– Fruitvliegen
Kleine reageerbuis met fruitvliegen, deze kunt u het beste in de vriezer bewaren, dan blijven ze zeker 3-4 weken goed.                                                                            – Verhuis benodigdheden                                                Om de kolonie te kunnen aansluiten naar een nieuwe/schone reageerbuis.

 

 

Setup maken met de starter set


Als eerste kunt u de kolonie aansluiten aan de reageerbuis buitenwereld, dit kun je doen door het halve watten schijfje door de lengte dubbel te vouwen en om het uiteinde van het stukje slang te rollen, vervolgens duw je het stukje slang met het om heen gerolde wattenschijfje in de reageerbuis. Daarna kun je de kolonie aansluiten op de buitenwereld, in de buitenwereld, kan de kolonie voeding ophalen en hun afval wegbrengen.

Smeer eventueel een klein laagje anti uitbraak middel langs de bovenrand van de buitenwereld, hierdoor kunt u de deksel te allen tijde openen zonder dat er onverhoopte ontsnappingen plaats vinden. Let wel op, dit middel moet eerst even drogen (kleurt dan ook iets wit) voordat je hem aan de kolonie aansluit.

 

Mierenkolonie eten aanbieden


U kunt de kolonie 1 tot 2 keer per week verschillende voedingsstoffen aanbieden in de buitenwereld, zoals zaden en een kleine insect, of wat honingwater of suikerwater.  Bied de kolonie weer nieuwe aan als dat nodig is.

Let op: bij een kleine mierenkolonie is het het beste om alles in kleine maten te voeren en overtollig voer later weg te halen uit de buitenwereld. Bij vloeistoffen is er voor een kleine kolonies een ook maar een heel klein druppel al genoeg, meer en er is wel een risco dat er mieren verdrinken. Beter iets vaker voeren dan in een keer te veel!

 

Mierenkolonie verwarmen


Wij raden het af om als beginner een mierenkolonie in een reageerbuis te verwarmen met een warmtemat of een andere warmtebron. Als dat verkeerd gebeurt kan het waterreservoir in de reageerbuis overstromen en dan verdrinkt de kolonie. Als de mierenkolonie groot genoeg is om in een mierennest te kunnen dan kan het mierennest wel verwarmd worden. Verwarm dan een klein deel van het mierennest met een warmtemat of een warmtekabel, leg deze dan op het nest en niet er onder andere zal er teveel condens kunnen ontstaan in het nest. 

Als u toch graag een kolonie in een reageerbuis wilt verwarmen kunt u dat het beste doen met een warmtekabel dit doet u door de kabel aan het begin van de reageerbuis neer te leggen en dus een klein deel te verwarmen. 

 

Mierenkolonie in winterslaap

 
Begin november is de tijd om met de winterslaap te beginnen, kolonies zullen rond die tijd ook minder activiteit laten zien, en de koning zal minder tot geen nieuwe eitjes meer leggen. Bouw de temperatuur zachtjes af gedurende een paar weken. Bijvoorbeeld door in de nachten niet meer te verwarmen, of de kolonie te verplaatsen naar een iets koelere ruimte in huis. Uiteindelijk mag de kolonie op 15 graden houden tot februari. Zorg er wel voor dat ze niet in een uitgedroogde reageerbuis zitten (reageerbuis mag bijvoorbeeld niet al leeg of beschimmeld zijn als ze in winterslaap gaan. Als dat wel het geval is verhuis dan eerst de kolonie naar een nieuwe reageerbuis. Voeden in deze tijd zal weinig nodig zijn, de rust is belangrijk. (1x per week kijken is meer dan voldoende). Eventueel een paar zaadjes in de buitenwereld plaatsen kan nooit kwaad. Voor kleine kolonies (onder de 30 werksters) is een winterslaap nog niet enorm van belang hier kunt u dus zelf voor kiezen.

 

Hoe verhuis ik een mierenkolonie

 

Het verhuizen van een mierenkolonie is erg belangrijk je wilt je mieren natuurlijk een goed welzijn bieden. Voor het verhuizen van een mierenkolonie heb je de koppel T stuk nodig en een reageerbuis koppelstuk. Koppel de kolonie aan een nieuwe reageerbuis en de buitenwereld aan het T stuk. De kolonie zal dan vanzelf naar de schonen reageerbuis verhuizen dit kan soms lang duren. Als er nood is bij het verhuizen van de kolonie door bijvoorbeeld te veel schimmel op het watje, een overstroomde reageerbuis, of een leeg water reservoir etc.. tik dan de kolonie met beleid over naar een schone reageerbuis en sluit deze dan weer aan op de normale setup.

 

Wanneer uitbreiden naar een nest en een grotere buitenwereld

 

Als de kolonie te groot word voor de reageerbuis (dit is wanneer de reageerbuis erg vol zit met mieren en je de maximale ruimte hebt gegeven in de reageerbuis) dan kun je beginnen met het aanschaffen van een nest en een grotere buitenwereld. Deze producten kunt u vinden op onze nest en buitenwereld pagina’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *