check-solid-wit-15px

Verzend dagen: maandag t/m donderdag.

check-solid-wit-15px

Verzend dagen: maandag t/m donderdag.

Myrmica rubra

Wetenschappelijke naam: Myrmica rubra
Nederlandse benaming: rode steekmier
Verspreidingsgebied: Europa
Kleur van de mier: oranje roodachtig
Moeilijkheidsgraad: 2.5/5
Afmeting koningin: 6-7 mm
Afmeting werkster: 4-5 mm
Afmeting soldaat:/
Temperatuur: 20 tot 25 graden
Optimale temperatuur: 24-25 graden
luchtvochtigheid nest: 50 tot 70%
luchtvochtigheid buitenwereld: 30 tot 50%
Winterrust: eind oktober-maart op+- 10 graden
Groeisnelheid: 3/5
Uitgroeien tot aantal werksters: +- 20.000 werksters
Onderfamilie: Myrmicinae
Stichting: semi-claustraal
Kolonie vorming: polygyne (kunnen meerdere koninginnen per nest hebben)
Voeding: insecten zoals, fruitvliegen, redrunners, krekels, meelwormen, buffalowormen, dubia’s. Suikers zoals, beetlejelly, byFormica sunburst ant nectar, honingdauw etc..
Voedsel behoefte: normaal
Vanaf hoeveel werksters naar een nest: 50+
Aanbevolen nest type: natuurlijke setup, houten nest

Moeilijkheidsgraad

2.5 / 5

Groeisnelheid

3 / 5

Myrmica rubra kopen

Welke mierensoorten zou je graag in ons assortiment willen?

De Myrmica rubra, of rode steekmier, zet je in vuur en vlam

Deze veelvoorkomende en fraaie rode steekmier is afkomstig uit de onderfamilie van de Myrmicinae. De eerste wetenschappelijke benaming van deze miersoort komt uit 1758 (Linnaeus). Deze miersoort is zo veelvoorkomend, omdat hij in bijna elk type habitat kan gedijen. Enkel de zeer droge en warme gebieden lijkt hij te vermijden, net als gebieden met lage en vrij beperkte vegetatie. In een open habitat met hoge planten en kruidlaag zal de soort al gauw met ruim 100 nesten per 100 vierkante meter vertegenwoordigd zijn. De Myrmica rubra deelt zijn leefgebied in veel gevallen niet met andere miersoorten. Het meest geschikt voor de rode steekmier zijn bosranden en meer vochtige graslanden, ook in Nederland.

Nesten van de Myrmica rubra

Op 100 vierkante meter kom je al snel ruim 100 nesten tegen. Per nest heeft de rode steekmier meerdere functionele koninginnen (maximaal 600) op een populatie van tot wel 20.000 werksters. De rode steekmier steekt, zoals de naam al aangeeft en zal bij verstoring van zijn nest al snel agressief in de aanval aangeeft. Op de huid kan dit leiden tot pijnlijke steken. Maar gelukkig zijn rode steekmieren heel vriendelijk als je ze met geduld en liefde benadert.

Myrmica rubra

Waar vind je deze rode steekmier?

Zowel in Nederland als in Vlaanderen is de rode steekmier bijna overal te vinden. Myrmica rubrais vooral heel effectief in het snel koloniseren van nieuwe gebieden, zoals in tuinen en parken. In een gewone Nederlandse tuin kun je al snel een grote kolonie tegenkomen. In de grotere bossen heeft de rode steekmier concurrentie van de Myrmica ruginodis, oftewel: de bossteekmier. Het komt nogal eens voor dat de rode steekmier door de bossteekmier wordt verdrongen. De rode steekmier steekt met een angel, net als een wesp of bij. Dit orgaan heeft de vorm van een sabel en bevindt zich in een zijde aan het achterlijfje. De angel van de Myrmica rubra is volledig hol. Hierdoor kan gif vanuit de mier in de steekwond bij het ‘slachtoffer’ lopen. Bij mensen is dit gif onschuldig. Wel zal het een korte tijd voor jeuk en wat irritaties zorgen. Sommige mensen zijn echter allergisch. Bij hen zullen de steken tot een dag of tien zichtbaar blijven.

Angel van de steekmier

De rode steekmier steekt met een angel, net als een wesp of bij. Dit orgaan heeft de vorm van een sabel en bevindt zich in een zijde aan het achterlijfje. De angel van de Myrmica rubra is volledig hol. Hierdoor kan gif vanuit de mier in de steekwond bij het ‘slachtoffer’ lopen. Bij mensen is dit gif onschuldig. Wel zal het een korte tijd voor jeuk en wat irritaties zorgen. Sommige mensen zijn echter allergisch. Bij hen zullen de steken tot een dag of tien zichtbaar blijven.

Hoe algemeen is de rode steekmier?

Van alle miersoorten is de rode steekmier de op één na meest voorkomende. In Zuid-Limburg komt de rode steekmier zelfs vaker voor dan de wegmier. Het nest van de rode steekmier zal zich vaak in de grond bevinden, maar het kan ook bovengronds. Geliefde plekjes zijn onder stenen, in holle taken, onder de schors van vermolmd hout of juist tussen plantenwortels. Rode steekmieren zijn behalve harde werkers ook echte levensgenieters en avonturiers.

Myrmica Rubra

Het fysiek van de rode steekmier

Steekmieren behoren tot de categorie knoopmieren. Dat houdt in dat er tussen het achterlijf en het borststuk twee knoopvormige deeltjes bevinden. De kleur van de mier kan verschillen van typisch rood tot bruinrood. Het eerste lid van de voelspriet is lang en heeft een lichte buiging. De rode steekmier onderscheidt zich onder andere van de bossteekmier om het feit dat dat de voorste knop vrijwel glad – en niet geribbeld – is. Ook heeft de rode steekmier kortere stekels op de achterzijde van het borststuk. Rode steekmieren staan bekend om het feit dat ze bladluizen melken. Er wordt soms in symbiose geleefd met de rupsen van het blauwtje.

Laat een review achter

Wij zouden het erg waarderen als u na het ontvangen van uw bestelling een review zou willen achter laten op onze website of Google pagina!

Rob
Lees verder
Er was iets misgegaan met de bestelling maar ze hebben het heel snel en heel netjes af gehandeld.
Echt een top winkel.
Jan
Lees verder
Drie keer iets besteld in de afgelopen anderhalve maand. Goed en snel antwoord op vragen via de chat en de kolonie Camponotus Nicobarensis was goed verpakt en is gezond (met werksters en broedsel) aangekomen.
Daan
Lees verder
Ik heb onlangs mieren besteld (Camponotus Cruentatus soort)
Ze zijn heel gezond aangekomen en leven al in hun formicarium met buitenwereld ze houden van het eten dat ik erin leg.
Ik gebruik de beetlejelly cups dat lusten mijn mieren het liefst.
Een jelly cup is groot ik kan er heel lang mee doen.
Als ze een klein beetje proteine nodig hebben gebruik ik een bakje meelwormen die ook van hier besteld zijn.
Ik ben super tevreden en raad iedereen deze winkel aan.
Groetjes uit België van Daan
Niek
Lees verder
Afgelopen week op bezoek geweest in de showroom, leuk om te zien.
Een polyrhachis dives kolonie met bijbehoren gekocht, allemaal prima geregeld.
Bodhi Dubbelman
Lees verder
Naar mijn optiek de beste mierendealer van Nederland. 3 kolonies besteld en allemaal in top conditie. Communicatie is daarnaast ook super.
Maykel Schollen
Lees verder
Een paar weken terug mn Polyrhachis kolonie binnen gekregen, was niet mn eerste aankoop hier, maar zoals altijd netjes verpakt en snel verzonden. De mieren zien er top en gezond uit, ze zijn ook al flink aan het bouwen geweest, ben er erg blij mee.
Thomas Overman
Lees verder
Paar bestellingen gedaan, alles prima! Laatste keer was er wat fout gegaan, gelijk een reactie gehad en een oplossing + extra. Top service.
Boaite
Lees verder
Ik heb pheidole pallidula en Camponotus nicobaresis kwamen alleging goed aan had pheidole gekocht 100+ werksters dus zat er gelijk een kleine buitenwereld bij veel broer aan het einde van de vakantie dus al 200 en de nicobaresis doet het ook goed

Top service
mohamed
Lees verder
zeer goede kwaliteit de koningin kwam levend en gezond binnen. Der was genoeg zaad en er waren veel larven en broed. De kolonie had 13 werksters op moment van bezorgen. Echt een leuke soort om te houden en het is het zeker waard om dit te bestelen en de mieren te obseveren. Zeker het kleine bedrag waard.

Tip kijk heel voorzichting en hou ze zoveel mogelijk op een plek ze zijn zeer gevoelig
Evan
Lees verder
Gister fruitvliegjes besteld, waren met de briefpost vandaag al in huis. Enorm goede kwaliteit en service! Ga binnenkort nog maar wat voeding bestellen :)
Pim Bouwens
Lees verder
Zeer snelle en nette levering van de producten. Zat allemaal netjes verpakt en werd via de mail netjes op de hoogte gehouden. Ben erg tevreden, jullie hebben er een vaste klant bij!!!
Ernst Bruinsma
Lees verder
Vandaag de bestelde mieren binnen gekregen. Deze waren zeer goed verpakt, alle in goede gezondheid geleverd. Dank hiervoor. Deze webshop is een aanrader. Goed/snel en professioneel.
Dano
Lees verder
Paar dagen geleden een kolonie besteld, het was goed ingepakt en het was snel geleverd. Er waren wat minder mieren dan besteld dit had perry zelf ook aangegeven. Ik geloof dat hij daarom extra beatlejelly mee heeft gegeven. Echt top service zeker weten een aanrader!
Carl Boeckx
Lees verder
Vandaag mijn kolonie Aphaenogaster gibbosa toegekregen na enige vertraging bij Post.nl. Maar na een telefoontje met Quality ants was ik gerustgesteld dat de diertjes veilig zouden aankomen.

Topzaak is dit.
Nick
Lees verder
Camponotus fedschenkoi besteld. Deze is duidelijk met veel zorg ingepakt en is prima aangekomen. Vorig jaar hier een Messor barbarus koningin besteld en een jaar later doen ook die het geweldig. Groot assortiment voor een mooie prijs.

Kort gezegt een aanrader
Johan Roos
Lees verder
Nog wat dingen besteld bij Perry de bestelling was zeer snel hier en zag er weer bijzonder goed uit !!
Voor iedereen een aanrader ze leveren snel en goede spullen top!!!.
Bedankt weer Perry !!!
Mart
Lees verder
Goed en professioneel verpakt en snel verzonden.
KierownikenDushi
Lees verder
We bestellen hier regelmatig, nooit klachten gehad en perfecte service gekregen. Bedankt!!
Koen Hommels
Lees verder
super goede klantenservices, producten optijd en in goede staat ontvangen
Jozua Krale
Lees verder
Heb een stel miertjes gekocht, kwamen allen in goede staat binnen, veilig verpakt. Binnen en dag bezorgt dus een verzending waar direct wat mee word gedaan!
cas
Lees verder
dit is een goeie website zeer veel aanbod voor een mooie prijs ik heb nu de messor capitatus bestelt en heb direct te horen gekregen dat die verzonden wordt
Vorige
Volgende

Schrijf je in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Winkelwagen
Sidebar

Sign in

No account yet?